Česta pitanja


 • Koliko je potrebno od porudžbine do dostave na moju adresu?

  Ukoliko porudžbina stigne do 11h , šaljemo poručenu robu istog dana i dobijate je sutradan na kućnu (u porudžbini naznačenu) adresu. Porudžbine posle 11 h šalju se sutradan I dobijate ih za 24 h od slanja.


  Koliko dugo je potrebno da se koriste Vaši proizvodi da bi se osetile promene u organizmu?

  Proizvodi od aronije imaju lekovita dejstva na organizam ali je pogrešno očekivati bilo kakve rezultate posle par dana od početka konzumiranja istih. Aronija deluje posle duže upotrebe.


  Koliko dugo smem da koristim aroniju bez prekida?

  Preporučuje se vađenje nalaza krvne slike pre početka uzimanja proizvoda od aronije i nakon 40 dana ponoviti analizu. U ovom periodu treba da dođe do normalizacije hemoglobina i gvožđa u krvi što će pokazati nalazi. Posle toga treba napraviti pauzu od 7-14 dana pa posle nastaviti sledećih 40 dana do sledeće pauze i tako treba praktikovati. Pauze se prave kako bi se organizam a posebno jetra koja je glavni prerađivač odmorila.


  Kakav je sastav vašeg soka?

  Naš sok se pravi hladnim ceđenjem zrelih bobica aronije, potom se sok flašira i pasterizuje. Dakle osim soka nema nikakvih drugih sastojaka u flaši.


  Kako se vrši zaslađivanje Vašeg džema od aronije i šipka?

  Zaslađivanje se vrši fruktozom. U našim proizvodima nema šećera (dekstroze) već koristimo fruktozu i visokofruktozni sirup.


  Šta je to osmotski sušena aronija?

  Postipak osmoze je kretanje tečnosti (vlage, vode, H2O) iz mesta gde je ima više ka mestu gde je ima manje. U ovom slučaju vrši se potapanje voća, aronije, u zasićeni visokofruktozni rastvor koji na temperaturi od  48° C kruži oko voća i obzirom da voće u svebi ima veći procenat vode nego u rastvoru počinje kretanje tečnosti iz voća u fruktozni rastvor. Ovom dehidracijom koja traje nekoliko sati voće gubi oko 30% vlage iz sebe i posle toga se vadi iz sirupa i dosušuje se na toplom vazduhu do 60° C ili vakumski. Krajnji proizvod je osmotski sušena aronija, voće koje u sebi još uvek sadrži sve sastojke kao i pre sušenja sa dodatkom slasti od fruktoznog sirupa.

  Ima li razlike između kandirane i osmotski sušene aronije?

  Razlika je ogromna.

  MI NE KANDIRAMO ARONIJU.

  Kandiranje je kuvanje u šećeru pri temperaturama koje prelaze 100° C i tim postupkom se uništava skoro sve od hranljivih sastojaka u voću a ostaje samo ukus i šećer. MI OSMOTSKI SUŠIMO  ARONIJU. Osmotsko sušenje se vrši na niskim temperatirama i tako se zadržavaju svi hranljivi sastojci što smo objasnili u odgovoru na pitanje šta je osmotski sušena aronija.


  Kakva je razlika između sušene aronije i čaja, zar to nije isto?

  Razlika između ova dva proizvoda je u sastavu, izgledu a samim tim i ne konzumira se isto. Dakle sušena bobica je dobijena sušenjem u konvektivnoj sušari na temperaturi do 60° C i služi za grickanje. Čaj od aronije se dobija krupnim mlevenjem sušenih bobica i ljuspica i semenki aronije kao ostatka posle ceđenja soka zatim ponovnim sušenjem,mlevenjem,sušenjem …. dok se ne dobije jedna usitnjenaa sušena masa koja se koristi za čaj. Ovako usitnjena masa lakše otpusta svoje sastojke u toploj vodi, dok bi sušenu bobicu trebali da kuvate do temperature ključanja da bi otpustila sastojke iz sebe a tad ste već sve te sastojke uništili termičkom obradom.


  Kako se čuva sadržaj flaše soka posle otvaranja i koliko traje?

  Moramo da vas još jednom podsetimo da je naš sok bez konzervansa, što znači da po otvaranju morate sok čuvati u frižideru jer u suprotnom sigurno će se pokvariti. Po otvaranju sadržaj treba potrošiti u roku od 15 dana.


  Koliko bobica smem da pojedem dnevno?

  Dnevna količina je oko tridesetak bobica u zavisnosti od telesne građe.


  Gde mogu da nabavim sadnice i koliko su stare, koje su sorte, kad stupaju na rod?

  Sadnice možete nabaviti kod nas. Mi u ponudi imamo sadnice starosti od dve i tri godine. Sadnice koje nudimo su uvežene iz EU sa svom potrebnom certifikacijom  i fitopatološkim nalazima o zdravstvenoj ispravnosti. Kod nas je trenutno moguće nabaviti jedino sadnice aronije melanocarpa sorte Nero jer je ona jedina registrovna na sortnoj listi. Dvogodišnje sadnice stupaju na rod sledeće godine a trogodišnje sadnice rađaju već ove godine.


  Kolika je dnevna potreba ljudskog organizma u ORAC jedinicama i kako se  korišćenjem aronije ta potreba ispunjava?
   

  Dnevnu potrebu organizma za ORAC jedinicama ispunićemo sa 30 g svežih,sušenih ili osmotski sušenih bobica.Ta količina ORAC-a je takođe sadržana u količini soka koji se uzima po 30 ml ujutro i uveče ili u jednoj kašičici bagremovog  meda sa liofilizovanom aronijom.