Važnost ORAC-a


  • ORAC – the oxygen radical absorbance capacity (Antioksidativni kapacitet) je jedinica za merenje vrednosti antioksidansa u hrani.
     

    Svakog sekunda, u ljudskom organizmu, je svaka ćelija napadnuta sa hiljadama slobodnih radikala. Oštećenja koja time nastaju vremenom podstiču i stvaraju podlogu za razvoj mnogih hroničnih bolesti, kao što su neurodegenerativna i kancerogena oboljenja. Slobodni radikali nastaju kao posledica procesa oksidacije ćelija. Upravo, antioksidansi su ti koji sprečavaju oksidaciju ćelija u organizmu i stvaranje slobodnih radikala, a već postojeće neutrališu.
     

    USDA – Ministarstvo poljoprivrede SAD je objavilo da 100g ploda aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica, tj. 16 100 µmol/100g, a preporučena dnevna doza je 3 000-5 000 ORAC jedinica za obezbeđivanje optimalne antioksidativne zaštite ljudskog tkiva i plazme, što odgovara 0,1 - 0,2 dl koncentara Sibirske Aronije.
     

    U naučnim studijama je objavljeno takođe, da ukupan antocijanin (najvažniji antioksidans) sadržan u aroniji iznosi 1480mg na 100g svežeg ploda i 664 mg proantocijanidina na 100g, što je ekstremno visoka koncentracija. Dokumentovano je da je proantocijanidin sadržan u aroniji pomogao u sprečavanju razvoja malignih ćelija tumora pluća, debelog creva i leukemije, bez oštećenja zdravih ćelija.Pilkington, Ropai i sar. sa Univerziteta u Merilendu, su u svojoj studiji pokazali da kada je uveden ekstrat ploda aronije u lečenje visoko razvijenog tumora mozga, za 24 sata su ćelije kancera bile kompletno uništete, a u slučaju kancera debelog creva HT-29 je u prvih 24 sata neutralisano 60% malignih ćelija.