Borba protiv Rutave bube


 • U vreme cvetanja aronije, koje je sad u punom jeku, skoro svakodnevno primamo pozive od novih odgajivača sa istim pitanjem: "Šta sa rutavom bubom?"Rutava buba

  U nastupajućem periodu se očekuje cvetanje većine vrasta gajenih biljaka - pre svega voća, uljane repice, slačice,aronije...Veoma je bitno da proizvođači budu na oprezu i prate stanje na svojim parcelama/zasadima kako bi mogli da reaguju u pravom momentu u slučaju pojave ove opake štetočine. Bitka sa rutavom bubom se dobija samo kombinacijom više mera borbe kao što su stalno osmatranje parcele/zasada, postavljanje lovnih klopki, obrada zamljišta, primena insekticida...

  Odrastao insekt rutave bube Tropinota hirta veličine je oko 10 mm, crne boje, obrastao sivim dlačicama, na pokriocima ima 12-15 beložutih nepravilnih tačkica. Ne tako retko se pojavljuju i u nekoliko boja koje znaju biti i braon različitih nijansi kao u ostalom i sve ostale tamne boje. Larva je veličine 15 mm bela sa žutom glavom. Larva se hrani biljnim ostacima u zemlji i nije štetna. Odrasla rutava buba hraneći se cvetni pupoljcima i cvetovima može da nanese veliku štetu gajenim biljkama.

  Oštećuje cvetne pupoljke i cvetove. U cvetu stradaju prašnici i tučakovi usled čega ne dolazi do zametanja plodova. Odličan je letač i veoma je pokretna – kada nestane hrane vrlo lako prelazi na nove površine /seli se sa biljaka koje ranije cvetaju na one koje cvetaju kasnije. Polifagna je štetočina i napada brojne korovske i gajene biljke, prelazeći sa cveta na mlado lišće i ostale biljne delove. Njena aktivnost traje sve do kraja jula. Omiljena hrana su joj cvetni pupoljci i cvetovi: svih voćnih vrsta pa tako i aronije, uljana repice, kelj, karfiol, slačica...Ako nema tih cvetova, onda bilo šta samo da je cvet ili mlada tek izrasla biljka: kupus, blitva, gorušica, raž...

  Prezimi odrasla rutava buba u zemljištu na dubini od oko 5 cm. Krajem marta - početkom aprila izlazi iz zemlje, kreće intenzivno u potragu za hranom. Za njen let neophodno je sunčano vreme, sa minimalnom temperaturom oko 15 stepeni. Do te temperature ona miruje. Ujedno odrasle jedinke počinju sa parenjem, i polaganjem jaja. U toku dana najaktivnija je između 10 i 16 časova. Jedna ženka položi 20 do 30 jaja u zemlju na dubinu 5 cm. Iz položenih jaja se za 7-14 dana u zavisnosti od vremenskih uslova pile larve. Larve se hrane biljnim ostacima koji se nalaze u zemlji i ne oštećuju gajene biljke. Razvoj larve traje 2-3 meseca i ceo taj period provedu pod zemljom u plitkom površinskom sloju. Nakon tog perioda larve se učaure i nakon 10-12 dana pojavljuju se odrasle jedinke /avgust/. Odrasle jedinke rutave bube ne izlaze iz zemlje već ostaju i prezimljuju u površinskom sloju sve do marta/aprila sledece godine kada se ciklus ponavlja.

  Kako se ne preporučuje upotreba insekticida, zbog leta pčela i ostalih korisnih insekata, savetuju se mehaničke mere suzbijanja gde god je to izvodljivo. Jedna od najboljih i najefikasnijih mera za suzbijanje rutave bube na manjim površinama je postavljanje plastičnih posuda sa vodom u koju se sipa mirišljavi deterdžent za sudove ,cvet anisa ili bombona od anisa,kao i neki drugi jak miris. Deterdžent povećava vodni potencijal, buba kada dospe na površinu vode biva uvučena pod vodu i na taj način se davi. Šećer, miris cimeta, anisa  i miris drugog voća, naročito jagode, ih posebno privlači. Posude treba da budu bele ili svetlo plave boje. Postavljaju se u većem broju po obodu parcele, a manji broj se rasporedi po centralnom delu parcele. Svaki dan je neophodno prazniti posude i čaše ponovo napuniti gore navedenim rastvorom sve dok ne prođe cvetanje, tj. opasnost od ove štetočine.

  Najnovija informacija jednog od uzgajivača sa kojim smo bili u kontaktu je njegovo sledeće zapažanje: "Na jednom kraju plantaže mi se nalazi štala iza koje je izbačeni stajnjak. Primetio sam da rutave bube nama na sadnicama koje su blizu stajnjaka. Čim sam to primetio kolicima sam razneo stajnjak po plantaži između sadnica aronije i primetio sam sutradan da ih je osetno manje."

  To znači da rutava buba ne podnosi smrad od stajnjaka ali zato ide na mirise kojim odišu cvetovi aronije. Možda je ovo dragi naši odgajivači neko "rešenje" kako je oterati, stim što je nismo uništili. Može dakle biti jedna od opcija zaštite dok se ne pronađe neka organska zaštita. Ukoliko imate bilo kakva pozitivna saznanja kako da se rešimo ove pošasti javite nam a mi ćemo Vaše iskustvo podeliti sa svima kao što prenosimo i ovo iskustvo sa stajnjakom.

  Naš savet je takođe da se ovoj, iznad svega plemenitoj i lekovitoj biljci, posvetite u vreme cvetanja. Ručno skidajte rutavu bubu sa cveta i nikako je ne gazite u vašem zasadu već ih stavljajte u neku posudu sa vodom da ih udavite, a kad završite spalite ih Van zasada. Ovo je potrebno uraditi  iz opasnosti da dok je uništavate ne ispusti larvu u vaš zasad i na ta način kontaminira zemljište. Dakle obzirom da oko aronije nema cele godine šta da se radi, posvetite joj pažnju bar ovih nekoliko dana kad cveta.